САРАЕВО - Импала Травел
+389 31 418-900 contact@impala.com.mk
+389 31 418-900 contact@impala.com.mk

САРАЕВО

Сараево за 23-ти Октомври

21.10.2021 – 24.10.2021

 

ПРВ ДЕН (21.10.2021) ЧЕТВРТОК

Поаѓања се организирани од повеќе градови во Македонија. Поаѓањето од Скопје е околу 20:00ч но патниците за точно време на поаѓње се известуват на еден пред поаѓање. Се патува преку Србија со попатни вечерни паузи.

ВТОР ДЕН (22.10.2021) ПЕТОК

Влегувањето во Босна и Херцеговина е во утринските часови. По влегувањето во Босна на околу 20 км пристигнуваме во Вишеград, прекрасен град каде туристите имаат можност да уплатат за крстарење по Дрина и да се запознаат со природните и историски убавини на градот. Групата го посетува симболот на градот а тоа е познатиот мост кој е изграден од Мехмед Паша Соколовиќ,а кој е под заштита на UNESCO и опишан во романот на Иво Андриќ „Мостот на Дрина“.

По посетата на Вишеград, автобусот продолжува со возење до Сараево каде групата се сместува во хотел. Во хотелот во Сараево групата одмара од патувањето, а по паузата во програмата е предвидено да се посети „Тунел Спаса“. Жителите на Сараево за време на војната не можеле да излезат од градот затоа што постоела опасност да бидат застрелани од снајперисти. Сепак тие сакале да најдат начин да стигнат до населбата Бутмир. Еден босански градежен инженер, Неџад Бранковиќ, ги подготвил плановите за тунелот што ќе ги поврзува двете предградија. Во тунелот се влегувало преку една обична куќа во близина на аеродромот, која му припаѓала на Бајро Колар, во Бутмир, а во Добриња влезот бил во една гаража во станбена зграда. Секојдневно меѓу три и четири илјади луѓе и триесет тони разна стока поминувале низ тунелот. Првично, набавките требало да се носат рачно или на грбот на војниците, додека не се поставила железничка пруга со вагони што ги туркале мажите.

Патниците кои нема да се одлучат за факултативата, остануваат во хотел и во договореното време заедно со останатите кои ќе ја искористат факултативата продолжуваат во разглед на Сараево. Во Сараево следува разглед на градот со локален водич а по разгледот групата има слбодно време за индивудуални прошетки, по што во договореното време се враќа во хотелот.

Денот завршува со ноќевање  во хотелот.

ТРЕТ ДЕН (23.10.2021) САБОТА

Третиот ден започнува со појадок во хотелот, кој по појадокот се упатуваме на целодневен излетВо нашата програма за третиот ден се предвидени факултативни излети како:

Првото место за посета е “Бункерот на Тито„ во местото Коњиц. Овој бункер бил една од најстрого чуваните воени тајни воопшто во светот. До распадот на Југославија и по смртта на Тито само се нагаѓаше дека постојат подземни бункери и аеродроми на просторите на поранешната заедничка држава. Потоа, тие беа откриени,  но никој не вложуваше во нив за да ги покаже на пошироката јавност. Во 2003 година почнаа првите поголеми активности за реновирање на подземните ходници и простории во Бункерот на Тито, и по десетина години интензивна работа, сега таму може да се видат сензационалистички откритија. Екскурзијата продолжува кон Јабланица која не пречекува со приказната за „Неретва“. Срушениот мостна Неретва, кое низ годините говори за страдањата на овој народ, е дел од нашата програма. Групата ќе има можност да го посети местото кадешто е снимен познатиот филм „Битка за Неретва“. Денот го завршуваме со посета на преубавиот Мостар. Се посетуват стариот мост каде можете да ги направите најубавите фотографии, улицата Кујунџи на која се наоѓаатт занаетчиските дуќани, Отоманските резиденции од XVI-XIX век итн. По целосно исцрпување на градот, следува слободно време за ручек во прекрасните традиционални кафеани каде што може да се најдат најдобрите босански кебапи.

По исцрпната тура, групата се враќа во Сараево, доколку има интерес може да се организира дружба или ноќно излегување.

Денот завршува со ноќевање во хотелот.

ЧЕТВРТИ ДЕН (24.10.2021) НЕДЕЛА

Четвртиот и последниот ден започнува со појадок во хотелот, по што следува одјавување од истиот и заминување кон граница. Првата пауза ќе ја направиме во Дрвенград (Србија) едно доста интересно и филмско градче во кое верувајте ќе уживате. Слободно време за ручек и продолжување кон Македонија. Пристигнување во раните утрински часови на 25.10.2021

ПРОМО ЦЕНА:

89 EUR

Што е вклучено во цената

 • Две ноќи во хотел со појадок
 • Автобуски превоз
 • Посета на Вишеград
 • Разглед на Сараево
 • Посета на Дрвенград

Што не е вклучено во цената

 • Патничко осигурување
 • Босански пакет со факултативи (Посета на Тунел Спаса, Бункер Тито, Јабланица и Мостар)
 • Туристичка такса 2 евра oд лице (за две ноќевања во хотел) која се плаќа задолжително во автобус
 • Крстарење по Дрина во Вишеград од 5 евра по лице
 • Во врска со користењето на факултативите, патниците се должни да се изјаснат дали ќе го користат „Босанскиот пакет“ додека ја вршат уплатата во канцеларија. Ваквата политика се применува се со цел да може да се резервираат потребните влезници.
 • Доколку патувате сам/а се доплаќа плус 30 евра за сингл соба
 • Пцр или рапид тест за влез во Босна и Македонија доколку не сте вакцинирани

* За едно уникатно патување кое може да го дозволи сечиј џеб, доволно е хотелот да биде со 3***, каде ќе ги има основните услови за одмор. Хотелот се одредува на 2 дена пред поаѓање.